Животът на дарената храна започва с приемането и в Българска хранителна банка и продължава като храна, дарена на много организации, които носят грижа за хора в нужда. Фондация Българска хранителна банка дари на учениците посещаващи Лятната академия на ОУ „Иван Вазов“ шоколадови дражета Smarties с плюшена играчка. Дарението достигна до децата със съдействието на Силвия Маркова, управител на на Домашен социален патронаж.

Фондацията насърчава компаниите в хранителната индустрия да даряват излишната храна за различни социални програми. С работата си до момента Българска хранителна банка е спасила от разхищение и е предоставила в социалния сектор храна за близо 10 000 000 лева. В същото време ежегодно в страната се изхвърлят 400 000 000 килограма годни храни, чиято годишна стойност се оценява на 2 000 000 000 лева, които оползотворени биха били достатъчни за осигуряването на нормално хранене на всеки човек в нужда или в риск от бедност в България. През изминалата година с дарени храни са подкрепени над 130 организации в цялата страна и са подобрени условията на живот на 60 957 хора.

Екипът на училището също споделя идеята, че правото на прехрана е неотменимо право, тясно свързано с правото на живот и здраве за всеки човек и сърдечно благодари на Българска хранителна банка и Домашен социален патронаж – Горна Оряховица!