Форум по природни науки на тема „Процеси и явления в природата“ се проведе в Регионалното управление на образованието. Събитието се организира от Инспектората за трета година и в него се включиха 16 екипа от близо 10 училища в областта.

В проявата участваха ученици от V, и VI клас. Те  демонстрираха свои модели, опити и проекти в областта на природните  науки. Децата показаха как изригва вулкан, как течностите се превръщат в гигантски блестящи молекули, кръговрата на водата в природата, ефекта на тиндал в природата и лабораторията, как се пречиства вода чрез активен въглен и много други интересни познания, придобити в часовете по предметите Човекът и природата, Биология и здравно образование,  Физика и астрономия, Химия и опазване на околната среда.

ОУ „Иван Вазов“ участва с два екипа с ръководител преподавателят по човекът и природата Калина Йорданова. Ина Пенева, 6а и Матей Димитров, 6а представиха на учестниците опити “ Торнадо в бутилка“, „Рецепта за слайм“ и “ Къде да плуваме“. Вторият отбор на Преслава Пенева, 6в и Стефан Станчев, 6в демонстрира „Левитиращи кламери“, „Магнитни сталагмити“ и „Електромагнит на к ъсмета“.

„Смятаме, че това е начинът, по който вие можете да се изявите, да покажете какво сте научили през учебната година, как разбирате някои от процесите и явленията, дали можете да направите техни макети или да направите демонстрации на някои от явленията. Поздравявам всички за това, че сте намерили смелост да представите някои от процесите и явленията в природата. Благодаря на вашите учители, че са ви подготвили по най-подходящия начин“, каза в приветствието си началникът на РУО инж. Розалия Личева.